Foszlós kalács
Hungaro durumrozsból
Diós kedvenc
Hungaro durumrozsból
Almás pite
Hungaro durumrozsból
Medvehagymás sajtos pogácsa
Hungaro durumrozsból
Palacsinta
Hungaro durumrozsból
Mini kuglóf
Hungaro durumrozsból
Linzer koszorú
Hungaro durumrozsból
Toast kenyér
Hungaro durumrozsból
Gyümölcsös tejfölös pite
Hungaro durumrozsból
Kriszti Meggyes sütije
Hungaro durumrozsból
Parmezános sajtos rúd
Hungaro durumrozsból
Házi paradicsomos metélt tészta
Hungaro durumrozsból
Dödölle
Hungaro durumrozsból
Gofri
Hungaro durumrozsból
Durumrozs cipó
Hungaro durumrozsból
Durumrozs Túró pogácsa
Hungaro durumrozsból
Pizzás csiga
Hungaro durumrozsból
Répás süti
Hungaro durumrozsból
Mézes puszedli
Hungaro durumrozsból
Mandulát ölelő macik
Hungaro durumrozsból
Bence almás sütije
Hungaro durumrozsból
Durumrozs nyuszik
Hungaro durumrozsból
Dános Réka
Mini Séf sütőverseny nyertese
Foszlós kalács

Foszlós kalács

Hozzávalók:

50 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt
8 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
8 dkg cukor
1 db egész tojás + 1 tojás sárgája
2,5 dl langyos tej
1 tk só

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt a tejjel és egy csipetnyi cukorral megfuttatjuk.
A liszt közepébe kis mélyedést készítünk, beletesszük a tojásokat, a maradék cikrot, sót és a megfuttatott élesztőt.
A vajat megolvasztjuk, csak kéz meleg legyen.
Megdagasztjuk a tésztét, amikor összeállt veszünk a kezünkbe az olvasztott vajból és adjuk a tésztához, míg a vajunk el nem fogy, ettől lesz foszlós a kalácsunk.
Dagasztás után a tésztát letakarva kelni hagyjuk, ha kétszeresére dagadt, gyúródeszkára öntjük, 6 részre osztjuk, 2 db 3-as fonatot készítünk belőle.
Kapcsos tortaformát kivajazzuk, lisztezzük, vagy kibéleljük sütőpapírral. A két fonatot belehelyezzük a formába és megkenve a tetejét felvert tojással, a formában még hagyjuk kelni a tésztát /a forma tele lesz vele/, majd 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

 
Diós kedvenc

Diós kedvenc

Hozzávalók:

Tészta:
16 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt
5 db tojás
18 dkg cukor
12 dkg darált dió
8 evk. víz
1 cs. sütőpor
1 db ét tortabevonó csoki

Krém:
35 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 db Vaniliás cukor
20 dkg tea vaj
1,5 dl tej

Elkészítés:

Tészta: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, egy csipet sóval.
A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel / fehéredésig / habosra keverjük. Hozzá adjuk a diót, a sütőport és a lisztet, a tojások kemény habját és óvatosan összekeverjük.
30 x 40-es magas falú tepsiben megsütjük / 180 fokon 30 perc /.
Krém:
A tejet egy lábasban feltesszük a tűzhelyre, beletesszük a cukrot, ha elolvadt, a darált diót hozzáadjuk és állandó kevergetés mellett 5 percig összefőzzük.
A tűzről levéve belekavarjuk a vaníliás cukrot.
A kihűlt masszához hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és alaposan összedolgozzuk.
A krémet a kihűlt tészta tetején egyenletesen elkenjük. A tortabevonóval a krém tetejét egyenletesen bekenjük.

 
Almás pite

Almás pite

Hozzávalók:

Tészta:
30 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt + 10 dkg Hungaro Durumrozs teljes kiőrlésű liszt
20 dkg vaj
8 dkg cukor
2 db tojás
2 dl tejföl
1 db sütőpor
1 csipet só
1 evk zsemlemorzsa

Töltelék:
2 kg alma
4 evk. cukor
1 tk. őrölt fahéj
1 fél citrom leve /közepes/

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a sütőport a cukrot, csipet sót és a vajjal elmorzsoljuk.
A liszt közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a 2 tojás sárgáját, a tejfölt és összegyúrjuk a tésztát. Fél órára betesszük a hűtőbe piheni. Addig elkészítjük a tölteléket.
Az almát lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citrom levét és állandó kevergetés mellet pár percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk és kivajazott, 30X40-es méretű tepsibe fektetjük, az egyiket, megszórjuk a zsemlemorzsával, erre egyenletesen rátesszük a kihűlt alma tölteléket. A tészta másik felét ráhelyezzük és egy villával megszurkáljuk.
180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.

 
Medvehagymás sajtos pogácsa

Medvehagymás sajtos pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt
25 dkg vaj
1 dl tejföl
kb. 30-40 levél medvehagyma
2 tojás sárgája
1 dl tej
1 evőkanál cukor
1 erősen csapott evőkanál só
5 dkg élesztő
10 dkg reszelt sajt
1 tojás villával fölverve a pogácsák lekenéséhez

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a tejfölt, a cukrot, a sót és a 2 tojás sárgáját.
Addig gyúrjuk, amíg sima jól kidolgozott tésztát kapunk. Kifejezetten puha, lágy tésztát kell kapnunk. A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük.
Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk.
A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagyma levél felét, erre jön a reszelt sajt fele. Ezután a tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit vagy rétest, letakarjuk, és 1/4 óráig langyos helyen pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagyma levéllel és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk. Végül még egyszer kinyújtjuk (kb. ujjnyi vastagra), a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Ez kb. 30 perc.

 
Palacsinta

Palacsinta

Hozzávalók:

Ahogy én készítem:
50 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt
7 dl tej
1 evőkanál cukor
2 közepes tojás
1 csipetnyi só

Elkészítés:

Ugyanúgy készül, mint búzalisztből.

 
Mini kuglóf

Mini kuglóf

Hozzávalók:

25 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt
15dkg cukor
3 dkg Holland kakaópor (22%-os)
egy csipetnyi só
2,5 dl tej
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj
2 dkg sütőpor

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a vaníliás cukorral és a sóval. A tojást a cukorral, a kakaóval a tejjel, és az olvasztott vajjal. A kikevert masszába a lisztes keveréket beleöntjük, majd csomó mentesen elkeverjük. Ez után habzsákba öntjük, majd bele töltjük a vajjal kikent kuglófformákba, úgy hogy kb. 80%-ig legyen tele. 180C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 35 percig sütjük. (kicsit kérges legyen a teteje. Kisülést követően kiszedegetjük a formából és hűlni hagyjuk. Ízlés szerint tölthetjük gyümölcs lekvárral vagy csoki krémmel is.
Ízlés szerint márthatjuk barna vagy fehér csokiba.

 
Linzer koszorú

Linzer koszorú

Hozzávalók:

30 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt
12,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
20 dkg margarin
25 dkg gyümölcs lekvár
felületre porcukor

Elkészítés:

A lisztet a vajjal eldolgozzuk, majd hozzá adjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást és sima tésztát gyúrunk belőle.
Gombócot formázunk belőle és fóliába csomagolva kb. 30 percre a hűtőbe tesszük.
A sütőt 180C-ra elő melegítjük. A tésztából lisztezett munkalapon kb. 0,5 cm vastag lapot nyújtunk, és kiszaggatjuk az általunk választott formára. Minden második forma közepét lyukasra szúrjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és kb 15 percig sütjük.
A kihűlt linzereket megkenjük a gyümölcs lekvárral, majd ráhelyezzük a lyukas párját.
Ízlés szerint a tészta tetejét színes dekor cukrokkal is díszíthetjük. Ebben az esetben a színes cukorkákat a sütés előtt kell a tésztára helyezni.

 
Toast kenyér

Fehér Hungaro durumrozs Toast kenyér
kenyérsütő gépben (0,5 kg)

Hozzávalók:

230 ml víz
35 dkg Hungaro Durumrozs fehér Liszt
1 evôkanál tejpor
1,5 teás kanál (7,5 ml) só
1 teáskanál cukor (5 ml)
1,5 dkg vaj
1,5 teás kanál szárított élesztô

Elkészítés:

A kenyérsütô edénybe elôször a vizet mérje bele. Ezt követôen szórja rá a Hungaro durumrozs lisztet, majd a négy sarkába mérje be a sót, cukrot, tejport és vajat.
A Hungaro durumrozs liszt közepébe képezzen egy kis lyukat, ide szórja bele az élesztőt.
Válassza ki a 0,5 kg-os kenyér sütéséhez megadott programot és süsse ki a kenyeret.

 
Gyümölcsös tejfölös pite

Gyümölcsös tejfölös pite

Hozzávalók:

2 tojás
12,5 dkg cukor
1 dl olaj
1 dl tej
15 dkg Hungaro Durumrozs fehér Liszt
fél csomag sütőpor

A tetejére:
50 dkg tejföl
3 tojás
7 dkg cukor
30 dkg gyümölcs

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180C-ra.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd szépen sorba a többi hozzávalóval. Ezt követően egy kisebb tepsibe öntjük és 8 perc alatt elősütjük.
Ez idő alatt a tetejére a 3 tojást felhabosítjuk a cukorral, majd hozzá adjuk a tejföltvetően egy kisebb tepsibe öntjük és 12 pe, jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a gyümölcsöket.
Ezt a krémet az elősütött tésztára öntjük és visszatoljuk a sütőbe 25-30 percre.

 
Kriszti Meggyes sütije

Kriszti Meggyes sütije

Hozzávalók:

30 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt
1 csomag sütőpor
30 dkg porcukor
30 dkg margarin
4 tojás
1 citromreszelt héja és leve
1 vaníliás cukor
3 kávéskanál holland kakaópor (22%-os)
2 dl tejföl
magozott meggy

Elkészítés:

A tojást, a margarinnal, porcukorral, tejföllel habosra keverem, majd a sütőporral elkevert lisztet és a citrom héját bele teszem. Az így elkészült masszát kettéveszem, az egyikbe bele keverem a kakaóport. A kivajazott tepsibe felváltva csorgatom bele a fehér és a kakaós tésztát hogy cirmákos legyen. A meggyet a tetejére szórom.
180C-os sütőben kb. 20 percig (tűpróba) sütjük. Ha kisült a felületére kenem a citrom levét.

 
Parmezános sajtos rúd

Parmezános sajtos rúd

Hozzávalók:

17 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt
17 dkg hideg vaj
17 dkg reszelt parmezán
1 tojás
fél kávéskanál só

Elkészítés:

A hozzávalókból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Fontos a gyorsaság és a hideg alapanyagok.
Az összeállított tésztát fóliába csavarva minimum 1 órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastag nyújtjuk, megkenjük a tojás sárgájával és megszórjuk reszelt parmezánnal. Vékony csíkokra vágjuk, tetszés szerinti hosszúságban. Előmelegített sütőben 180C-on 12 percig sütjük.

 
Házi paradicsomos metélt tészta

Házi paradicsomos metélt tészta

Hozzávalók:

6 tojás
10g apróra vágott szárított paradicsom
50 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt (tojás méretétől függ a mennyiség, cél, hogy rugalmas tésztát kapjunk.)

Elkészítés:

A tojásokat össze keverjük az apróra vágott szárított paradicsomokkal, majd egy pár percet pihenni hagyjuk. Majd hozzá adjuk a lisztet és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Letakarjuk és fél órát pihenni hagyjuk.
Ezt követően a tésztagép nyújtó részével kinyújtjuk, majd leengedjük a vágó részen.
Abroszra kiterítjük és kb. 1 hétig száraz hűvös helyen szárítjuk.

 
Dödölle

Dödölle

Hozzávalók:

10-12 szem burgonya kb. 1,2 kg (újkrumpliból nem lehet dödöllét csinálni)
40 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt (a mennyiség a burgonya minőségétől függ)
1 csapott evőkanál só
2 fej vöröshagyma
olaj vagy zsír a kisütéshez

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és apró kockára vágva feltesszük főni, annyi vízbe hogy egy ujjnyira ellepje.
Ha megfőtt, burgonyatörővel a levében összetörjük, megsózzuk.
A lisztet bele öntjük, keverjük szinte dagasztjuk a burgonya törővel. A dagasztást addig folytatjuk, amíg a burgonya a lisztet fel nem veszi., majd mindaddig amíg nagyon nehezen dagasztható lesz. Kicsit hagyjuk még takarékon a tűzhelyen.
Közben a hagymát megpirítjuk, majd a masszát a hagymás zsírba/olajba szaggatjuk és megpirítjuk.
Tejföllel önálló fogásként vagy magában köretként tálaljuk.

 
Gofri

Gofri

Hozzávalók:

25 dkg Hungaro Durumrozs liszt
2 tojás
6 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
1,5 dl tej
1 kiskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Az összetevőket összekeverjük, sűrű palacsinta tészta állagot kell kapnunk. Előmelegített gofri sütőben aranysárgára sütjük.

 
Durumrozs cipó

Durumrozs cipó (0,5 kg) sütőben sütve

Hozzávalók:

Kovász készítés sütés előtt 4, 6, vagy 8 órával:
0,28 kg Hungaro Durumrozs liszt
0,38 kg víz
0,01 kg élesztő

Tészta:
0,46 kg Hungaro Durumrozs liszt
0,02 kg só
0,01 kg cukor
0,01 kg citrom lé
0,04 kg élesztő
0,02 kg olvasztott vaj
0,06 kg víz

Elkészítés:

Egy edénybe kimérünk 46 dkg lisztet, hozzá adunk 1 dkg cukrot, 2 dkg sót, 1 dkg citrom levet, 2 dkg olvasztott vajat és 4 dkg élesztő. Összekeverem, majd hozzá adok 6 dkg vizet. Ezt követően hozzá adom a kovászt. Addig dagasztom, amíg szép sima nem lesz a tészta , le nem válik a kezünkről és az edény faláról.
2 egyforma gombócot formázunk belőle és letakarva meleg helyre tesszük kelni. Amikor megkelt, vízzel lekenjük majd, 230 fokos sütőbe tesszük. A Sütő aljába tegyünk egy edénybe vizet, hogy gőz képződjön. 5 perc múlva vegyük vissza a hőmérsékletet 200ra. Kb 30 perc alatt kész. Ha megsült a kenyér, az alját kopogtatva olyan hangot ad, mint egy dob. A kisült kenyeret újra megkenjük vízzel.

 
Durumrozs Túró pogácsa

Durumrozs Túró pogácsa

Hozzávalók:

17 dkg Hungaro Durumrozs teljes kiőrlésű liszt
33 dkg Hungaro Durumrozs fehér liszt
50 dkg túró
50 dkg margarin
1 evőkanál só

Elkészítés:

A lisztet, a túrót, a margarint, a sót jól összegyúrjuk, majd letakarva hűtőbe tesszük pihenni fél- egy órát.
A sütőt előmelegítjük 210 C-ra.
Kinyújtjuk 0,5 cm vastagra és apróra szaggatjuk, a tetejét tojás sárgájával kenjük, tepsibe tesszük.
5-6 perc alatt kisütjük.

 
Pizzás csiga

Pizzás csiga (házi recept)

Hozzávalók:

300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
500 g liszt Hungaro Durumrozs liszt
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só

Elkészítés:

A pizza tésztát kb 3mm-re nyújtjuk, megkenjük pizza szósszal, majd megszórjuk sajttal, bacon szalonnával, kukoricával (tetszés szerinti feltétekkel). A tésztát feltekerjük, majd felszeleteljük kb. 2 cm-es csigákra.
A csigákat sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük és sajttal gazdagon megszórjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük és kb. 10 perc alatt készre sütjük.

 
Répás süti

Répás süti

Hozzávalók:

4 db tojás
35 dkg porcukor
5 dkg méz
45 dkg tisztított, reszelt sárgarépa
25 dkg Hungaro Durumrozs liszt
10 dkg mandula
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
1 mokkás kanál fahéj
10 dkg Rama Vajas íz

Elkészítés:

A Ramát megolvasztjuk. Egy tálba belereszeljük a répát, ráöntjük a folyékony Ramát és a mézet, majd az egészet összekeverjük. A tojásokat a porcukorral habbá verjük és rátesszük a répás keverékre.
Az átszitált Hungaro Durumrozs lisztet, a finomra őrölt mandulát, a sóval és a fahéjjal először szárazon összekeverjük, majd a tojásos, répás masszához adjuk és egy fakanállal összekeverjük. Célszerű a lisztet két részletben adagolni, mert így könnyebb elkeverni.
A kész tésztát egy sütőpapírral bélelt 23 cm átmérőjű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 170 fokon 65-70 percig sütjük.

 
Mézes puszedli

Mézes puszedli

Hozzávalók:

70 dkg Hungaro Durumrozs liszt
18 dkg porcukor
20 dkg méz
1 kisebb citrom leve
1 csapott kévés kanál fahéj
1 mokkás kannál szegfűszeg
3 tojás sárgája
2 egész tojás
2,5 dkg szódabikarbóna

Elkészítés:

Az összetevőket összegyúrjuk (amíg szép sima nem lesz a felülete) és eltesszük a hűtőbe pihenni 1-2 órára.
Ezt követően 2,5 dkg-os kis gombócokat készítünk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Ne tegyük nagyon közel egymáshoz, mert megnőnek.
180C-os sütőben világos barnára sütjük.
Amíg sül a tojásfehérjét verjük fel 20 dkg porcukorral. A kihűlt mézes puszedliket mártsuk meg a habban majd tesgyük rácsra száradni.

 
Mandulát ölelő macik

Mandulát ölelő macik

Hozzávalók:

20 dkg burgonyakeményítő
1,1 kg Hungaro Durumrozs liszt
csipetnyi só
kis fahéj tetszés szerint

40 dkg répacukor
10 dkg méz
1 tojás

Elkészítés:

A burgonyakeményítőt, lisztet, csipetnyi sót és fahéjat keverjük össze habverővel egy tálban.
A répacukrot, mézet és tojást egy külön tálba összekeverünk, majd ráöntjük az előző tál tartalmára.
Keverjük jól össze egy habverővel, majd alakítsunk ki belőle egy labdát, és nyújtsuk ki. Maci formával kiszúrjuk, majd egy kötőtűvel szemét, orrát készítünk. A maci hasára 1 mandulát helyezünk és a kezeit ráhajtjuk.
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra, majd 10 percig sütjük.

 
Bence almás sütije

Bence almás sütije

Hozzávalók:

20 dkg margarin
20 dkg cukor
40 dkg Hungaro Durumrozs liszt
4 tojás
1 evőkanál sütőpor

Elkészítés:

Az összetevőket összekeverjük, majd egy kivajazott sütőformába öntjük.
180 °C-on 20 percig sütjük.

 
Durumrozs nyuszik

Durumrozs nyuszik

Hozzávalók:

2 dl víz
1 kg Hungaro Durumrozs liszt
1 dkg só
3 dkg élesztő
10 dkg margarin
10 dkg cukor
2,5 dl tej
1 tojás

Elkészítés:

Az összetevőkből tésztát gyúrunk, majd a tésztát letakarva pihentetjük 15 percet.
3 dkg-os gombócokat készítünk, majd újra pihentetjük kb. 10 percig.
Ezt követően a gombócokból kifliket sodrunk. Minden nyuszihoz 2 kifli szükséges.
Megfogunk egy kiflit, függőlegesen magunk elé rakjuk és hosszában 1/3-ig ketté vágjuk. Keresztbe ráteszünk egy másik kiflit. A két végét behajtjuk oly módon a középső szál mellé, hogy a középső szál túl lógjon a behajtott végeken kb. 1 cm-el. Ezután a bevágott végét visszahajtjuk, a füleit széthajtjuk a lábakra.
Kis tészta golyókból orrát csinálok, mazsolából szemeket.

 
Dános Réka

Mini Séf sütőverseny

2014 decemberében lezajlott Mini Séf sütőversenyünk, amelynek nyertese Dános Réka volt.

Ezúton is gratulálunk neki!